Medicijnen mee op reis – Huisartsenpraktijk Schoonoord – Schoonoord
Spoed 0591 38 13 10
OPTIE 1 | Huisartsen: Timens
Huisartsenpraktijk Schoonoord
Oude molenstraat 7
7848 BM Schoonoord

Medicijnen mee op reis

Op reis met medicijnen
Indien u op reis gaat en medicijnen meeneemt is goed wanneer u onderstaande tips ter harte neemt.

Geneesmiddelenpaspoort: wij zetten uw medicijnen graag voor u op een rij in een ‘Europees Medisch Paspoort’. Dit is een document waarin alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Een geneesmiddelenpaspoort kan van pas komen indien u in het buitenland een arts of apotheker nodig hebt.

Houdbaarheid: op de verpakking van elk medicijn staat vermeld tot welke datum u het kunt gebruiken. Wij adviseren u deze datum te controleren voor vertrek. Bij een te korte houdbaarheid (korter dan de duur van de reis) kunt u bij onze apotheek nieuwe medicijnen bestellen.

Koel bewaren: sommige medicijnen, zoals insuline, moeten koel bewaard worden. In een auto, tent of caravan kan het erg warm worden, daarom adviseren wij het gebruik van een speciale koel-etui of een koelbox.

In het vliegtuig: in het bagageruim van een vliegtuig kan het vriezen, daarom adviseren wij medicijnen en contactlensbenodigdheden te vervoeren in de handbagage. Draag uw medicijnen liever niet direct op het lichaam (zoals een broekzak), want dat kan te warm zijn. Voor het vervoeren van handbagage gelden speciale richtlijnen, hiervoor wijzen wij u naar de website van ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen).

Op reis met Opiumwet-medicijnen

In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten, zoals cannabis, streng verboden. Op het overtreden daarvan staan strenge straffen. Wanneer u (of uw kind) gebruiker bent van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, dan kunt u deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt voor onder andere sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium, Seresta en Rohypnol. Of bijvoorbeeld middelen voor ADHD zoals Ritalin en Concerta. Maar ook medicinale cannabis.

Twijfelt u of uw geneesmiddel een opiaat is, of een substantie bevat dat onder de Opiumwet valt aarzel dan niet om uw apotheek hiervoor te benaderen. Het is verstandig de geneesmiddelen mee te nemen in de verpakking van de apotheek. Daardoor wordt duidelijk dat u het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt.

Reizen binnen Schengengebied

Reist u naar een Europees land dat hoort bij de zogenoemde Schengenlanden, dan moet u een zogenoemde Schengenverklaring meenemen. Uw arts moet deze Schengenverklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet de verklaring waarmerken.

Een Schengenverklaring wordt voor een periode van maximaal 30 aaneengesloten dagen afgegeven. De data van het begin en van het einde van de reis moeten genoteerd worden. U kunt de Schengenverklaring op de website van Hetcak.nl openen.

Reizen buiten Schengengebied

Reist u naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied, dan hebt u daarvoor toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen is tenminste een verklaring nodig van uw arts. Pas wanneer u over de verklaring van uw arts beschikt, neemt u contact op met de ambassade of het consulaat van het land dat u gaat bezoeken. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een aanvullende informatie.